Adunare cu scântei la constituirea Consiliului de Cartier Frumușica (galerie FOTO)

663

Duminică, 9 august localnicii din sectorul Frumușica, cunoscut mai mult după denumirea de Râșcanovca, s-au adunat la ședința de constituire a Consiliului de Cartier.

Ca și la celelalte ședințe au fost prezenți primarul Oleg Rotaru și consilierul raional și local Oleg Cernei, care au povestit despre investițiile în infrastructură preconizate în acest an dar și despre resursele din bugetele raional și cel local.

În comparație cu celelalte sectoare, adunarea de la Frumușica s-a desfășurat într-o atmosferă destul de tensionată. Cauza este fântâna arteziană, săpată cu mai mulți ani în urmă de localnici, care acum trebuie să obțină un statut juridic. Fie ea trebuie trecută la balanța primăriei, fie cei ce au investit în ea să se unească într-o Asociație Obștească a utilizatorilor de apă. Niciuna din aceste soluții nu a fost acceptată de oameni.

Pe lângă această problemă, cartierul are nevoie de un sistem des scurgere a apelor pluviale deoarece cât n-ai repara drumurile din zonă, din cauza reliefului, acestea sunt deteriorate după orice ploaie  mai puternică. După sistemul de scurgere trebuie de reparat drumul și  de asigurat iluminatul stradal.

O problemă ce ține de specificul locului se referă la deșeurile pe care unii localnici le aruncă în marginea satului, chiar pe terenurile agricole ale altor locuitori din zonă. Problema poate fi, însă, soluționată, chiar în cadrul cartierului, prin înțelegere între oameni.

De asemenea, a fost solicitată  transportarea copiilor la școală pe vreme rea, dată fiind distanța destul de mare a cartierului față de școală și grădiniță.

O altă problemă stringentă o constituie presiunea apei din apeduct. Este o problemă generală pentru toată comuna, care, însă, poate fi soluționată doar prin consumul rațional de către oameni a apei.

O altă problemă abordată ține de depozitul de chimicale de la intrarea în sat, aflat în gestiunea companiei Accesal Grup. Este o adevărată bombă ecologică, care trebuie luată foarte în serios de autoritățile locale.

În final, oamenii au ales dintre ei nouă reprezentanți în Consiliul de Cartier. În calitate de președinte a fost ales Andrei Gherbovețchi.

Deși adunarea a început cu scântei, până la urmă participanții s-au convins că fără comunicare și căutarea de comun acord a soluțiilor pentru problemele locale, nu vor reuși prea multe.