Asociația Băștinașilor din Pepeni inițiază procedura de creare a consiliilor de cartier

319

Asociația Băștinașilor din Pepeni, de comun acord cu Primăria comunei și Consiliul Local inițiază crearea consiliilor de cartier, foruri ale localnicilor organizate după principul teritorial, care vor avea menirea să asigure reprezentarea intereselor tuturor locuitorilor la luarea deciziilor de către autoritățile locale.  

Duminică, 9 februarie, în sala de ședințe a primăriei comunei Pepeni se va desfășura ședința de inițiere privind crearea consiliilor de cartier. Este vorba despre un obiectiv din cadrul proiectului ”Consolidarea spiritului civic și sporirea transparenței decizionale în comuna Pepeni”, implementat de Asociația Băștinașilor din Pepeni în cadrul proiectului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.

Potrivit conceptului proiectului, pe parcursul lunilor februarie-iulie, în comună vor fi create după principiul teritorial 15 consilii de cartier sau mahala, în cadrul cărora oamenii își vor defini problemele, necesitățile și propunerile. Ulterior, în luna august, reprezentanții cartierelor vor participa la un atelier de lucru, în cadrul căruia va fi elaborată Strategia  de Dezvoltare Social Economică a localității, care va trasa obiectivele de dezvoltare a comunei pentru următorii 5-7 ani.

Consiliile de cartier au, prin urmare, misiunea de a asigura cea mai largă reprezentativitate a locuitorilor la elaborarea strategiei.

În cadrul ședinței de inițiere vor fi puse în discuție și câteva probleme. În special este vorba despre  repartizarea fondului rutier, prioritizarea reparației sau construcției drumurilor în comună, întrebări legate de proiectul privind renovarea sistemului de iluminare stradală dar și alte chestiuni ce preocupă comunitatea.

Întrunirea va începe la orele 11.00. Vor fi prezenți primarul, reprezentanții Asociației Băștinașilor, consilierii locali, reprezentanți ai mahalalelor. La ședință pot participa toate persoanele interesate.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. 

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.