Cartierul din drumul vechi al Rediului și-a ales președintele

573

Cel de-al patrulea consiliu de cartier în cadrul proiectului Consolidarea Spiritului Civic și a transparenței decizionale în Comuna Pepeni, implementat de Asociația Băștinașilor din Pepeni, a fost creat în mahalaua din drumul vechi al Rediului.

La propunerea unui din seniorii mahalalei, dlui Andrei F. Spânachi, acest cartier așa și va fi numit de acum înainte.

În ciuda ploii și a timpului rece de afară, la ședința de constituire au fost prezente peste 30 de persoane, anunțate din timp de consilierul local, doamna Liuba Rudei.

Și mahalaua respectivă este una bine organizată, care cu mult timp mai înainte decât celelalte cartiere din sat și-a construit apeduct.

Ca și la primele trei consilii primarul Oleg Rotaru,  a răspuns și aici la întrebări stringente privind taxele pentru apă, evacuarea gunoiului, reparația drumurilor și a podurilor, iluminatul stradal.

O problemă distinctă a mahalalei din Redi dar și din majoritatea cartierelor din Pepenii Vechi o constituie relieful abrupt. Din această cauză drumurile locale, chiar dacă sunt pietruite, sunt serios deteriorate de apele pluviale. De aceea este necesar un sistem bine organizat de evacuare a acestor ape, acumulate în urma ploilor. Altă problemă, comună pentru tot satul îl reprezintă drumurile. Însă, deși în ultimul timp s-au pietruit mai multe drumuri locale, majoritatea sunt încă nepietruite și, pe timp umed, de p acestea glodul ajunge pe cele acoperite cu pietriș, deteriorându-le. De aceea se pretează o reparație a tuturor drumurilor din comună. Însă, bugetul este prea mic pentru aceasta. De aceea localnicii sunt chemați să suplimenteze resursele bugetare pentru a repara drumurile locale. Mahalaua, care acumulează bani proprii este asigurată prioritar cu drum pietruit.

Cartierul din Redi este bine organizat în acest sens, fiind printre primele din comună, care și-a reabilitat drumul. Acum, urmează să acumuleze bani pentru a repara drumurile adiacente de pe care este adus noroi pe cel reparat.   

Și cartierul din drumul rediului a ales un consiliu format din 15 persoane. În funcția de președinte a fost ales dl Andrei Spânachi, care, în pofida vârstei, este unul din cei mai activi cetățeni din mahala dar și din comună în general. El a vorbit și despre necesitatea respectării de către locuitorilor cartierului a unor reguli pentru a menține cartierul curat și a-l amenaja pentru a-l face comod pentru trai. ”Mai înainte lumea se organiza în clăci, făceau case împreună, săpau fântâni. Acum chiar nu putem să ne organizăm să sădim niște copaci sau să cosim niște iarbă de pe marginea drumului?!”, se întreabă dl Spânachi. Aceste tradiții ar putea fi reanimate, potrivit mai multor localnici, iar constituirea consiliilor de cartier ar putea stimula acest proces, care, deși, mai modern se  numește voluntariat, esența rămâne aceeași – de a contribui de comun acord la amenajarea localității de baștină și menținerea ei în curățenie.

Crearea Consiliilor de Cartier (mahala) face parte din proiectul ”Consolidarea Spiritului Civic și sporirea transparenței decizionale în comuna Pepeni”, implementat de Asociația Băștinașilor din Pepeni în cadrul proiectului Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova și finanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova