Cartierul nou din Pepenii Noi și-a ales consiliul și președintele 

1171

În ziua de 30  mai în comuna Pepeni au avut loc ședințele de constituire ale primelor două consilii de cartier (mahala). Primul a fost creat cartierul nou din Pepenii Noi, ce cuprinde sectoarele de locuit de pe teritoriul fostei ferme, cel de mai sus de fosta fermă și gospodăriile alăturate din partea veche a satului Pepenii Noi.

Sub egida Asociației Băștinașilor din Pepeni, cu participarea consilierei locale Olesea Gherbovețchi și a primarului Oleg Rotaru, locuitorii cartierului au discutat despre problemele cu care se confruntă și ce ar putea întreprinde de comun acord pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai. Dat fiind faptul că în cartier locuiesc mai mulți tineri,  aceștia au organizat și până acum mai multe acțiuni de îmbunătățire a condițiilor de trai, în special încercând să paveze cu forțe proprii drumurile.

   Totuși, odată cu constituirea consiliului, cartierul va avea o colaborare mai strânsă cu primăria și consiliul local, își va alege prioritățile și va acționa mul mai coordonat.

Printre problemele stringente în cartier rămâne pe primul loc amenajarea drumurilor, iluminatul dar și alte chestiuni cum ar fi amenajarea unui teren de joacă pentru copii, dat fiind faptul că sunt mai mulți copii mici în cartier. O problemă aparte o reprezintă gunoiștea din preajmă care creează un disconfort enorm pentru cei ce locuiesc în preajmă.

Primarul Oleg Rotaru a promis  că în curând va fi implementat un proiect ce prevede selectarea gunoiului, care va exclude această problemă. Potrivit primarului, deșeurile din plastic, sticlă și gunoiul biodegradabil vor fi colectate separat, primele două fiind destinate reciclării. Gunoiul menajer biodegradabil nu reprezintă o problemă în sine și chiar ar putea fi utilizat în calitate de îngrășământ.

În final, localnicii au făcut cunoștință cu regulile de funcționare a consiliilor de cartier, care urmează a fi convocat cel puțin o dată în trimestru. De asemenea cartierul urmează a fi reprezentat la întrunirile ale APL unde se decid lucruri importante pentru comună cum ar fi repartizarea bugetului, selectarea investițiilor primordiale în infrastructură etc.

De aceea este foarte importantă funcția președintelui consiliului, care urmează să reprezinte cartierul.

Cartierul nou l-a ales în această funcție pe Mihai Manoilă din mahalaua de mai sus de fermă. Asociația Băștinașilor din Pepeni s-a arătat dispusă susțină activitatea consiliilor nou create până când aceste vor intra în ritm.

Crearea Consiliilor de Cartier (mahala) face parte din proiectul ”Consolidarea Spiritului Civic și sporirea transparenței decizionale în comuna Pepeni”, implementat de Asociația Băștinașilor din Pepeni în cadrul proiectului Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova și finanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova