Cartierul numărul șase din Răzălăi și-a ales președintele și a stabilit problemele prioritare

640

În data de 29 iulie, 21 locuitori ai mahalalelor dinspre pădurea de la Rădi din satul Răzălăi s-au întrunit la o adunare pentru a constitui Consiliul de Cartier. Este cel de-al șaselea consiliu organizat în cadrul proiectului ”Dezvoltarea Societății Civile la Nivel Local”, implementat de Asociația Băștinașilor din Pepeni.

Într-o discuție cu primarul comunei Pepeni Oleg Rotaru și consilierul raional și local Oleg Cernei, oamenii și-au expus părerile privind dezvoltarea comunei și problemele cartierului lor în particular.

Deși în mare parte problemele oamenilor sunt cam aceleași, fiecare cartier are una sau mai multe probleme specifice. Problema specifică a cartierului nr. șase este amplasarea unei stâne, ultima stână funcțională din comuna Pepeni. Problema constă în faptul că stâna respectivă se află chiar alături de casele oamenilor, creând  incomodități localnicilor dar și răspândind miros și deșeuri în zonă.

Aceasta ar trebui mutată mai departe însă nu toți sătenii care își aduc oile la această stână ar fi de acord. În final, problema nu e atât de complicată și ar putea fi soluționată chiar printr-o  discuție constructivă. Cu siguranță, până la începutul sezonului următor, stâna ar trebui mutată mai departe de sat.

Cartierul nr.6 și-a ales șapte reprezentanți în consiliu și președintele. Este vorba de activistul   civic Eugen Pietraru. Ulterior au fost identificate principalele probleme ale cartierului, ce urmează a fi soluționate treptat. În primul rând este vorba despre construcția drumului, urmează iluminatul stradal, evacuarea gunoiului, schimbarea locației stânei și amenajarea unui teren de joacă pentru copii în preajma căminului cultural din zonă. De asemenea localnicii au ridicat o altă problemă stringentă pentru întreaga comună ce ține de consumul rațional al apei.

În total, în cadrul proiectului urmează a fi constituite 15 consilii de cartier iar la începutul lui septembrie este preconizată o ședință a președinților de consiliu.

Proiectul ”Consolidarea spiritului civic și sporirea transparenței decizionale în comuna Pepeni”, dezvoltat în cadrul programului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația germană Konrad Adenauer Stiftung este  implementat de Asociația Băștinașilor din Pepeni.