Cartierul numărul 10 își propune să amenajeze în locul unei gunoiști spontane un scuar cu loc de joacă pentru copii (Galerie FOTO)

337

Vineri, 21 august, s-a desfășurat adunarea de constituire a celui de-al zecelea Consiliu de Cartier din comuna Pepeni în cadrul proiectului ”Consolidarea spiritului civic și sporirea transparenței decizionale în comuna Pepeni”, implementat de Asociația Băștinașilor din Pepeni.

Cartierul, care cuprinde mahalalele de la piața sătească până la hotarul cu satul Răzălăi și de la stadionul comunal până la mahalaua dlui Nicolae Glib inclusiv, a ales un consiliu format din nouă persoane și președintele, care de această dată este o femeie.

Este vorba despre medicul Mariana Ursu, care s-a arătat dispusă să își asume responsabilitatea de a mobiliza cartierul în proiecte de amenajare locală dar și pentru a-l reprezenta în raporturile cu autoritățile locale. 

Și de această dată, localnicii au fost informați de către primarul Oleg Rotaru și consilierul local și raional Oleg Cernei despre proiectele de infrastructură, preconizate a fi implementate în comună și în cartierul respectiv în particular. 

Problema numărul unu a cartierului numărul 10 este drumul care pornește de la intrarea în satul Răzălăi și se termină la piața centrală din Pepeni. Este un drum dificil, care le dă mai bătăi de cap șoferilor. Potrivit primarului, în acest an acesta urmează a fi reparat. 

Alte probleme invocate de localnici se referă la lipsa iluminatului stradal și evacuarea gunoiului. De remarcat că Pentru ambele la moment există soluții, care vor fi puse în practică în următoarele luni. Proiectul privind iluminatul stradal, care demarează în luna septembrie  prevede  iluminarea tuturor străzilor din comună. 

În ce privește evacuarea gunoiului, primăria este în proces de testare a unui sistem de colectare separată a deșeurilor de către săteni: plasticul, sticla, metalul și deșeurile biodegradabile. Acestea vor fi colectate de către transportul primăriei potrivit unui calendar, care urmează a fi făcut public. 

Alt proiect propus de localnicii cartierului 10 este amenajarea unui scuar cu teren de joacă pentru copii într-un loc, utilizat acum ca groapă de gunoi. Însă în implementarea acestui proiect trebuie să se implice plenar oamenii din cartier. În primul rând pentru a-i convinge pe cei ce aruncă gunoiul pe acel loc să n-o mai facă. După aceea, organizând o acțiune de voluntariat sau o clacă cum se spunea pe vremuri, terenul urmează a fi salubrizat, nivelat în măsura posibilităților, după care trebuie plantați arbori, instalate aparate pentru joaca copiilor și bănci de care să se folosească toți oamenii din cartier.