Consiliul raional a alocat 740 mii de lei pentru trei proiecte edilitare din comuna Pepeni

266

În ședința din 3 septembrie, Consiliul raional Sângerei a decis alocarea a 740 mii de lei pentru trei proiecte, aflate în derulare în comuna Pepeni.

Este vorba despre reabilitarea rețelei electrice a liceului Alexandru Agapie în valoare de 640 mii de lei, construirea unei fântâni arteziene în satul Romanovca pentru care a fost alocată suma de 50 mii de lei și iluminatul stradal pentru care au fost alocate alte 50 mii de lei.

Potrivit consilierului raional Oleg Cernei, fracțiunea PLDM din consiliul raional s-a opus alocării întregii sume solicitate de 100 mii de lei pentru sonda din Romanovca, aprobate la ședința comisiei Economie Buget și Finanțe a consiliului raional în ajun. Contra s-ar fi pronunțat și Președintele în exercițiu al Raionului, Grigore Corcodel, care s-a arătat nemulțumit că pentru Pepeni sunt alocați prea mulți bani.

Drept urmare, pentru fântâna arteziană de la Romanovca, vor trebui găsite fonduri suplimentare de circa 50-70 mii de lei. Localnicii din sat s-au angajat să acumuleze 100 mii, consiliul raional alocă 50 de mii și Consiliul Local Pepeni – alte 50 de mii. În total, forarea și punerea în funcțiune a fântânii și a apeductului ar costa circa 250-270  mii de lei. Potrivit liderului de cartier din Romanovca, Petru Ceacîru, localnicii deja aveau  acumulată  joi seara, 3 septembrie, suma de 93 mii de lei.   

Proiectul privind reabilitarea rețelei comunale de iluminat stradal în comuna Pepeni, elaborat și implementat de Asociația Băștinașilor din Pepeni împreună cu primăria din localitate, urmează a demara în curând. Pe lângă cei 250 mii de lei acordați de Guvern prin intermediul programului Diaspora Acasă Reușește (DAR), contribuția comunității urmează a fi de asemenea de circa 250 mii de lei dintre care 50 de mii – aportul primăriei, alte 50 de mii – aportul unui agent economic implicat în proiect iar restul 150 de mii trebuie să revină contribuțiilor din partea comunității și a diasporei. Potrivit calculelor, pentru a asigura cele 150 de mii de lei, din partea fiecărei gospodării din comună este suficientă o contribuție de 100 de lei.

În ce privește liceul, reabilitarea rețelei electrice completează investiția de circa 12 milioane de lei în reabilitarea instituției de învățământ alocată din Fondul Investițiilor Sociale din Moldova (FISM).