Grupul civic ACTIV, o echipă de tineri pepeneni unde domină respectul și responsabilitatea

615

În vara din acest an, pe timp de pandemie, voluntarii din grupul “ACTIV’ din comuna Pepeni au venit cu ideea de a organiza vizionarea filmelor în aer liber. Inițiativa a venit în contextul măsurilor de restricționare pe timp de pandemie a adunărilor. Oamenii socializau tot mai puțin între ei, nu se mai organiza nici fotbal care mai devreme avea loc în sat în fiecare săptămână. Tinerii însă au nevoie de comunicare, să iasă să-și vadă prieteni.

Și pentru a viziona un film în aer liber nu e deloc complicat.  Trebuie să fii doar într-o dispoziție corespunzătoare și să ai cu tine o păturică.

Astfel a început această experiență de vizionare a filmelor în aer liber. Acestea sunt organizate de două ori pe săptămână: miercurea și sâmbăta. Anunțul este postat din timp pe rețelele de socializare, pentru ca publicul să-și aleagă filmul preferat.

Filmele au loc pe stadionul satului pentru a putea participa cât mai multă lume fiind păstrată totodată distanța socială.

Trecătorii se opresc să vadă ce se difuzează iar clienții terasei din apropiere și tinerii care ies seara cu bicicleta pot să se alăture. Intrarea este gratuită însă cine dorește donează pentru dezvoltarea grupului, pentru ca echipa să-și poată achiziționa proiectorul și boxa proprie.

Potrivit activistului civic Eugen Pietraru, în această vară, împreună cu echipa Activ au fost organizate mai multe proiecții de film pe stadionul central și a fost o experiență nouă pentru mulți dintre membri.

”Singura dificultate cu care ne confruntăm de fiecare dată când facem proiecții de film în aer liber este alegerea filmului. Ea necesită mai mult timp decât toată pregătirea tehnică. Ideea este că oamenii au gusturi diferite și trebuie să alegem un film echilibrat care să fie înțeles de majoritatea spectatorilor”, spune Eugen. El mai adaugă că această inițiativă a apărut pe fundalul lipsei condițiilor de agrement  în comună.

”În ce privește divertismentul din comuna noastră, din păcate totul se limitează la o masă și băutură. Oamenii vor ceva nou și de aceea de fiecare dată vedem un număr tot mai mare de spectatori. Vom continua să organizăm proiecții gratuite de film pentru lumea din zona noastră, iar acest lucru va dilua cel puțin ușor monotonia și va oferi oamenilor posibilitatea de a se bucura de timpul liber” spune activistul civic.

Liceanul Ilie Miron ne-a relatat că filmele vizionate în aer liber nu se compară cu nimic ce făcuse anterior. ”În timpul filmului se creează o atmosferă senzațională, acele momente sunt de neuitat. Prietenii care-ți sunt alături, ecranul mare și cerul înstelat te fac să te simți într-adevăr special” spune Ilie.

Grupul civic “ ACTIV” Chiar dacă a fost creat cu un an în urmă, s-a făcut remarcat prin activitățile sale în vara acestui an, inclusiv datorită faptului că din cauza pandemiei mai mulți tineri s-au reîntors și au rămas în localitate pe parcursul întregii veri. Au fost organizate mai multe maratoane cu bicicleta, activități de salubrizare în mai multe regiuni ale comunei și filme în aer liber.

Tinerii s-au atașat de grup și activitățile lui. ”Unele dintre cele mai frumoase clipe petrecute în această vară au fost cele petrecute în cadrul grupului ACTIV”, spune liceana Adelina Tronciu.

Potrivit Adelinei, echipa se bazează pe astfel de principii precum transparența și activitatea în folosul comunității. Tinerii doresc să-și petreacă timpul cât mai util pentru a contribui ca localitatea să devină cât mai curată iar comunitatea – cât mai sănătoasă.

”Ca membru implicat, pot spune că ACTIV reprezintă vocea tinerilor din societatea noastră, schimbarea care vrem să o vedem în lume, și nu în ultimul rând incluziune. Aici se recunoaște și se respectă diversitatea și diferențele dintre noi și părerile noastre. Într-un timp extrem de scurt, am reușit să creăm un mediu confortabil pentru comunicare. Grupul este un mediu de dezvoltare multilaterală, membrii se comportă atât cu respect cât și cu responsabilitate. Mă bucur că sunt membră a grupului ACTIV pentru că ambianța de aici specială, în colectiv domină încrederea și empatia, am cunoscut multe persoane ce dețin istorii de viață care mă inspiră și, totodată, și eu mă dezvolt dar și contribui la soluționarea problemelor din comunitatea mea.”, ne relatează Adelina.

Adriana Petrari