Grupul de voluntari INSPIRE din Bălășești devine cunoscut la nivel național

375

Au repartizat produse alimentare și haine la 12 familii nevoiașe din sat, au reparat și au făcut curățenie generală în casa unei invalide, au renovat o răstignire cu valoare istorică, au colectat legende și istorii despre localitatea de baștină.

Toate aceste acțiuni au fost realizate de grupul de activiști INSPIRE din Bălășești în cadrul Săptămânii naționale a voluntariatului ”2020 altfel” organizat în perioada 4-11 octombrie de centrul Anima din Bălți. Tinerii voluntari au fost susținuți pe parcursul săptămânii de patru parteneri locali.

Este vorba despre Primăria comunei Bălășești, biblioteca publică, gimnaziul și biserica ortodoxă din localitate.

Potrivit Cristinei Iamandii, coordonatorul grupului, acesta este relativ tânăr însă are deja  în palmares mai multe activități organizate în folosul comunității.

Membrii grupului sunt tineri din localitate cu vârsta cuprinsă între 12 și 22 de ani, elevi de gimnaziu, liceeni și studenți. Toți însă sunt uniți de dorința de a face lucruri frumoase pentru localitatea de baștină.

Participarea la Săptămâna voluntariatului vine după o serie mai lungă de activități ale grupului. ”Până acum am întreprins câteva campanii de salubrizare, am organizat câteva seri de film și am participat și la organizarea zilei satului. Săptămâna națională a voluntariatului a venit ca un prilej de continuare a activităților grupului, ca o posibilitate de a ne consolida dar și ca o oportunitate de a ne face cunoscută activitatea la nivel național”, ne relatează Cristina.

Ce îi motivează pe tinerii din Bălășești?

”M-a motivat dorința de a demonstra că împreună cu colegii putem fi o forță, care să schimbe în bine localitatea noastră”, ne spune membra grupului Alexandra Botnarenco.

Ce cred despre tinerii activiști localnicii?

Iurie Palade, profesor de educație muzicală in Gimnaziul Bălășești se mândrește că în sat există așa grup care realizează lucruri frumoase in folosul oamenilor. „Îmi place ceea ce face grupul INSPIRE, sunt foarte bravi și sper ca șirul activităților să continue și pe viitor”, spune dl Palade.

Dar cea mai încântată de această inițiativă este doamna primar de Bălășești, Elena Neaga. Ea îi caracterizează pe tinerii voluntari drept foarte receptivi și curajoși și este convinsă că  faptele realizate de ei lasă o amprentă frumoasă asupra localității.  „Mi-au plăcut foarte mult și m-au emoționat lucrurile făcute de voluntari în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, în special acea activitate de ajutorare a doamnei Vieru, care de 30 de ani se târâie doar pe coate și genunchi, cât și cele organizate împreună cu biblioteca , biserică și de grupul lor. Mă mândresc cu acești tineri activi”, ne spune Elena Neaga.

Mai mult, acum despre tinerii voluntari s-a aflat și departe de comuna Bălășești.

La solicitarea doamnei Primar echipa postului de televiziune TVR Moldova a efectuat un reportaj despre activitatea grupului. Tinerii speră ca astfel vor reuși să mobilizeze cât mai mulți semeni să se implice in acțiuni de voluntariat, dar si să fie susținuți de întreaga comunitate în activitatea lor.

Și grupul INSPIRE nu se oprește aici. Tinerii își mai propun în săptămânile următoare să organizeze o acțiune de plantare a arborilor în două sectoare a localității, să mai ajute două persoane în etate. Grupul urmează să-și creeze și propriul sediu care se va numi Centrul de tineret Bălășești.

Grupul INSPIRE a fost creat la 13 august de câțiva tineri activi și ingenioși cu scopul de a schimba în bine localitatea.

Romica Botnaru