În atenția fermierilor: USAID oferă granturi de până la 900 mii de lei pentru a facilita intrarea pe noi piețe

74

Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) lansează un apel de cereri de grant pentru implementarea planurilor de marketing la export a fructelor și strugurilor de masă, care vor aborda în mod integrat constrângerile din cadrul organizației solicitante, precum infrastructura de producere și post-recoltă, abilitățile personalului, sistemele de management și instrumentele de comunicare de marketing. 

Activitățile finanțate vor facilita conformarea cu cerințele specifice ale importatorilor clar identificați din piața Uniunii Europene sau alte piețe netradiționale pentru sectorul horticol al Moldovei și vor contribui la creșterea exporturilor de fructe și struguri de masă către aceste piețe.

Altfel spus, dacă aveți un partener în exterior, din UE sau alte piețe netradiționale (tradiționale sunt considerate piețele CSI) și acesta este gata să importe marfa, care însă trebuie să se conformeze unor cerințe, proiectul Agricultura Performantă vă ajută.

Proiectul este dispus să acorde granturi în valoarea totală de 2,7 milioane de lei iar beneficiarii selectați vor primi sume individuale între 600 mii și 900 mii de lei. Pentru a demonstra angajamentul față de activitate, solicitantul trebuie să contribuie cu minim 50% din suma totală a activității de grant.

Activitățile ilustrative includ investiții în alinierea produsului la cerințele cumpărătorului, adoptarea unor soiuri solicitate de importatorii de pe piețe specifice, procurarea de linii și echipamente specializate pentru ambalarea produselor conform specificațiilor importatorilor, precum „produs ambalat în vrac lăzi egalizate (aceiași greutate)”, „produs ambalat în caserole” sau „produs ambalat în flowpack”;

De asemenea va fi finanțată procurarea de instalații și echipamente necesare integrării în sistemele de tip pooling a lăzilor returnabile de plastic (IFCO, Europool etc.), adoptarea de alte tehnologii post-recoltă complementare care pot contribui la sporirea exporturilor de fructe și struguri de masă către piețe și segmente noi, precum pungi MAP, covorașe de absorbție a etilenei, echipamente de înregistrare a temperaturii și umidității relative, etc.

O altă linie de finanțare se referă la activitățile de elaborare și implementare a instrumentelor de marketing, îmbunătățirea paginilor web și prezenței pe rețelele sociale, elaborarea și implementarea unor activități de promovare a vânzărilor, precum promovare în magazine și participare la promoții.

Sunt încurajate și investițiile în resurse umane. Astfel, dacă se dorește instruirea personalului-cheie responsabil de activitatea de export, angajarea unor reprezentanți comerciali sau alte forme de prezență activă în piață, companiile agricole au șanse să primească finanțare în cadrul proiectului.

Persoanele interesate pot participa la atelierul informativ privind procedura de aplicare, organizat pe data de 14 februarie 2020, orele 11:00, la sediul proiectului APM din Chișinău, str. Alexei Mateevici 87. Fermierii, care vor să participe la atelier, sunt chemați să  expediați numele participantului, denumirea organizației și nr. apelului pentru finanțare la adresa de email: grants@moldovaagro.com  până pe 13 februarie 2020.