La Pepeni se cer acțiuni ferme de contracarare a efectelor secetei: galerie FOTO

236

Pe lângă efectele crizei pandemice, seceta crâncenă, care se prelungește alocuri de 7-8 luni este problema principală a fermierilor din Republica Moldova în acest an. Unii fermieri din sudul țării se gândesc să are semănăturile de râu, compromise de secetă și nu știu dacă mai are rost să înceapă semănatul culturilor de primăvară.

Potrivit portalului www.agrobiznes.md, fermierii din Taraclia au scris o scrisoare președintelui țării, solicitând intervenția autorităților pentru soluționarea problemelor. Potrivit acestora, seceta, înghețurile și regimul de urgență contribuie la faptul că întreprinderile ar putea ajunge în pragul falimentului.

Și în raionul Dubăsari o bună parte din culturi sunt distruse de secetă.

„Am scris cu ceva timp în urmă autorităților, dar nu s-a schimbat nimic… și acum poate nu-i târziu, daca se vor lua măsuri și iniția irigarea. Acum nu ne gândim la profit, acum ne gândim să supraviețuim. Am 40 de hectare de orz, alți agricultori din zonă au sute de hectare, situația e cam aceeași peste tot. Sunt câmpuri care pot fi irigate, dar un m3 de apă costă 6 lei, mult prea scump pentru noi. Sunt din Ustia, dar și în Oxentea și Holercani e aceeași situație. Trebuie să ne consolidăm la nivel de țară, mai ales cu această carantină, când fiecare țară încearcă să se asigure cu produse alimentare”, a relatat fermierul din localitate Andrei Godiu,.

Un alt fermier din raionul Criuleni susține că și pe câmpurile sale seceta și-a lăsat amprenta.

„Culturile au pornit în vegetație, au început să se dezvolte, dar lipsa precipitațiilor le distruge. De la 1 ianuarie nu au căzut nici măcar 100 de mm de precipitații. Nu toate câmpurile sunt foarte afectate, mai mult au de suferit culturile ce s-au înfrățit bine din toamnă. Am fost în satul Molovata, situația este similară, iar la sudul țării este și mai rău. Totuși, sper să cadă precipitații”, spune agricultorul Maxim Vrabie.

La Pepeni situațăie nu e atât de gravă încât să fie compromise total recolta de grâu, însă localnicii sunt profund  îngrijorați în privința anului agricol 2020. Aceștia spear la o vreme cu mai multe precipitații în următoarele săptămâni care sunt cruciale în contextual semănării unor culturi de bază pe care le cultivă: porumbul, floarea soarelui, fasolea, dar și legumele, fructele și vița de vie.

La toate acesetea se adaugă și problema secării principalelor resurse de apă. Acum, la Pepeni există un singur bazin acvatic, iazul de lângă Pepenii Noi, în care însă a rămas foarte puțină apă. Atât autoritățile locale, cât și localnicii sunt extrem de îngrijorați de ce se va întâmpla dacă iazul va seca în întregime. În proiectul de Strategie de Dezvoltare socio-economică a localității, aflată acum în proces de audieri și discuții, sunt prevăzute mai multe acțiuni de reabilitare a iazului dar și de combatere a efectelor secetei, în special fiind vorba despre plantarea unor fâșii împădurite în zonele supuse eroziunii solului, pe malurile iazului și al râpelor. Efectele secetei  din acest sezon dar și din următorii ani, așa cum arată prognozele meteorologilor pe termen lung, trebuie contracarate cu efortul întregii comunități: fermieri, APL, societatea civilă și, în special mediul de afaceri din localitate.

Mai jos vedeți o galerie foto de la semănatul de porumb la cotele de lângă satul Romanovca, realizat de www.stirideacasa.md .