Maia Sandu în vizită electorală la Bălășești. Ce declarații a făcut candidata PAS la prezidențiale (Galerie FOTO)  

883

   Vineri, 18 septembrie candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de Președinte a Republicii Moldova, Maia Sandu a efectuat o vizită electorală în comuna Bălășești. La întâlnire cu ea au fost prezente circa 150 de persoane din localitățile Bălășești, Sloveanca și Pepeni precum și primarii din Pepeni și Cotiujenii Mici.

 Însoțită de Doina Gherman, deputat PAS în Parlamentul Republicii Moldova, originară din raionul Sîngerei, ea a fost întâmpinată de primarul comunei Bălășești, Elena Neaga, și ea membră PAS, cât și de localnici. În cadrul întâlnirii Maia Sandu și-a prezentat programul electoral și viziunile politice  chemând cetățenii să-i susțină candidatura la funcția de Președinte al țării.

          În fața locuitorilor satelor Bălășești, Sloveanca și Pepeni Maia Sandu a declarat că una din prioritățile sale în momentul când va deveni Președinte va fi reformarea sistemului juridic prin eliminarea corupției în rândul judecătorilor și asigurarea oamenilor cu servicii judiciare de calitate. La fel, ea a pus în discuție o temă sensibilă pentru pensionarii din Republicii Moldova, problema asigurării cu pensii. ”Majorarea pensiilor  va constitui un obiectiv  național în calitate de Președinte, astfel ca niciun pensionar să nu aibă mai puțin de 2000 de lei, adică nici o pensie sub pragul minim al sărăciei”, a declarat președinta PAS. Ținând cont de promisiunile actualului Președinte, Igor Dodon de acum doi ani, precum că pensiile se vor indexa cu 20% , ca într-un final să crească cu doar 1 %, adică 12 lei din 1 octombrie, subiectul a provocat interesul localnicilor. Maia Sandu a mai declarat că va crea un fond național pentru oamenii în vârstă, care au nevoie de îngrijire și ajutor. Acesta presupune acordarea ajutorului de ordin medical, social și juridic persoanelor în vârstă care nu se pot îngriji singuri sau nu au membri ai familiei alături.

          În urma discursului Primarului localității, Elena Neaga despre problemele comunei Bălășești precum lipsa unei săli de sport în gimnaziul din localitate, necesitatea executării lucrărilor de reparație la grădinițele din Sloveanca și Bălășești precum și greutățile întâmpinate atunci când se adresează Consiliului Raional dar și altor instanțe, Maia Sandu a precizat că va ajuta și apăra primarii în fața sistemului care îi șantajează pe cei din opoziție. De asemenea ea a menționat despre programul pe care l-a inițiat anul trecut cu Uniunea Europeană privind finanțarea satelor din Republica Moldova, negociind suma de 100 milioane de euro, care să fie alocată anual pentru proiecte destinate localităților rurale, precum asigurarea cu apeducte, sisteme de canalizarea etc.

          Localnicii s-au arătat entuziasmați de cele menționate de candidata PAS. Totodată, ei au adresat întrebări referitoare la ultimele informații generate de oponenții politici ai candidații, precum că ar intenționa să închidă bisericile sau să reducă  fondul de ajutor social. Candidata la funcția de Președinte le-a negat, oferind argumente concludente în acest sens.

Cristina Iamandii