Ministrul economiei promite că drumul Sărăteni – Sângerei va fi renovat până în 2021

2658

Promisiunea a fost făcută în cadrul unei vizite avute de  ministrul economiei și infrastructurii, Anatol Usatîi, în raionul Sîngerei. În cadrul întâlnirii cu cetățenii și reprezentanții autorităților publice locale, ministrul a răspuns la întrebările ce țin de infrastructura drumurilor, transport, aprovizionarea cu apă, canalizare, dezvoltarea businessului mic și mijlociu, atragerea investițiilor.

După audierea cetățenilor, ministrul a efectuat o vizită la șantierul de construcții a Companiei ONUR Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. din Turcia, care va construi porțiunile de drum – Bălți-Sărăteni. Lucrările vor demara în primăvara anului curent și vor fi finalizate în 2021.

Este vorba, de fapt, de cele două sectoare din drumul Chișinău-Orhei-Bălți, cu o lungime de 30 kilometri: centura de ocolire a orașului Sângerei plus porțiunea de drum până în satul Copăceni și segment de drum din apropierea satului Prepelița  şi până la Ratuș, raionul Telenești.

Aceste segmente de drum trebuiau să fie gata încă acum doi ani, dar compania MSF Engenharia din Portugalia, care a câștigat precedentul contract în anul 2015, a efectuat doar circa o treime din lucrările planificate. Așa că autoritățile au fost nevoite, în martie 2018, să rezilieze contractul.

Ulterior Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care finanțează proiectul, au anunțat un nou concurs, câștigat de „ONUR Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S.

Contractele semnate pe 10 iulie 2019 au o valoare de 19,36 milioane euro şi  respectiv 16,65 milioane euro.

Din momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, timpul planificat pentru finalizarea acestora este de 730 de zile și 365 zile pentru Perioada de Notificare a Defecțiunilor (perioada de garanție).

Drumul republican R6 asigură conexiunea între orașul Bălți și drumul M2 Chișinău – Soroca, prin Sîngerei. Acest drum este unul dintre cele două drumuri de importanță majoră ce asigură circulația între Chișinău și Bălți, precum și între mai multe centre regionale și locale.

Lucrările, ce urmează a fi executate concomitent, sunt divizate în două loturi și vor consta în aplicarea unui strat de asfalt peste cel existent și supralărgirea drumului pentru asigurarea amenajării celei de a treia benzi de circulație pe toată lungimea drumului.

De asemenea vor fi reabilitate 10 poduri și efectuate lucrări de stabilizare a terasamentelor pentru prevenirea alunecărilor de teren.