Povestea dispariției iazului din Pepeni, ultimul de pe cursul râulețului  Iligacea

1215

Una din problemele cele mai mari ale comunei Pepeni, semnalată de tot mai mulți localnici ține de secarea iazului din localitate. Cândva un bazin acvatic însemnat, care acoperea o suprafață de aproape 53 de hectare și care ajungea în unele locuri la adâncimi de 3-4 metri, acum iazul s-a micșorat până la dimensiunile unei băltoace cu adâncimea de 3-40 cm cel mult.

Cauza este seceta care durează deja de un deceniu și se accentuează pe an ce trece dar și pomparea fără întrerupere în perioada caldă a anului a apei din iaz pentru irigarea plantațiilor companiei Accesal Grup, care aparține fostului președinte de colhoz din localitate Vladimir Agachi. Și asta, în pofida faptului că, potrivit legislației în vigoare, în perioada de secetă hidrologică, este interzisă pomparea apei din bazinele acvatice.  

”Peste o lună-două iazul va seca complet”

Problema a fost scoasă în prim plan în luna mai din acest an la ședința de cartier a locuitorilor din satul Pepeni Noi, organizată de Asociația Băștinașilor din Pepeni. În prezența primarului  Oleg Rotaru , cetățenii au solicitat stoparea pompării apei de către Accesal Grup. ” Peste o lună – două iazul va seca complet iar vitele noastre nu vor avea măcar de unde să se adape când vor fi pe deal la păscut „, atenționau sătenii. Aceeași întrebare a fost ridicată și de locuitorii altor cartiere, preocupați de secarea ultimului bazin acvatic din comună dar și de pe întreg cursul râulețului Iligacea, care cândva alimenta cel puțin șapte iazuri.

Iată că, din cauza utilizării iraționale a apei și din cauza că atât iazurile dar și pârăul nu au fost exploatate și îngrijite corespunzător, treptat au secat toate iazurile iar acum i-a venit rândul ultimului din ele.

Au fost întocmite două procese verbale

Deși recunoaște problema, primarul Oleg Rotaru nu a întreprins nicio acțiune pentru a o soluționa.

Aceasta a fost abordată de consilierul local și raional Oleg Cernei, care a filmat de câteva ori cum se pompează apa din iaz, sensibilizând opinia publică din comună.

Așa cum nu se întrevedea în continuare nicio acțiune în vederea stopării pompării, la începutul lunii septembrie, Oleg Cernei a făcut o transmisiune în direct pe Facebook, solicitând urgent intervenția Inspecției Ecologice Sângerei, Agenției „Apele Moldovei ” și a primarului comunei Pepeni. Chiar a doua zi la fața locului au venit reprezentantul inspectoratului ecologic Sîngerei Victor Bolohan și primarul Oleg Rotaru. În prezența acestora Oleg Cernei a invitat inspectorul de poliție care a întocmit două procese verbale.

Priză de apă construită fără autorizație

Deși nu avea nicio autorizație pentru a pompa apa din iaz, acum trei ani Accesal Grup a construit fără acordul primăriei o priză de apă.

În urmă cu trei ani Vladimir Agachi a solicitat Consiliului Local Pepeni să i se atribuie un teren de un ar pe malul iazului pentru construcția prizei de apă și instalarea pompei. ”Deși Consiliul nu a aprobat nici o decizie în acest sens, fie ea pozitivă sau negativă, Accesal Grup a edificat neautorizat o construcție capitală fără certificat de urbanism și autorizație de construcție… Timp de trei ani nimeni din autoritățile locale nu au sesizat și intervenit către instituțiile abilitate de mediu pentru a verifica legalitatea pompării apei de către companie”, relatează Oleg Cernei

El spune că la moment nu se știe cum vor derula lucrurile deoarece nu s-au văzut acțiuni de sancționare a încălcărilor Accesal Grup.

”Conform legii compania trebuie să achite volumul apei pompate și să fie sancționat. Doar că aceste sancționării nu au fost văzute”, spune consilierul.

De remarcat că secarea iazului se produce pe fondul secării și apelor fântânilor din preajmă. În satul Romanovca din apropiere au secat toate fântânile și au început să sece și fântânele din partea de jos a satului Pepeni Noi.

Situația este mult mai gravă

La unul din filmulețele transmise în direct de Oleg Cernei a reacționat Gheorghe Jigău, profesor al catedrei Ştiinţele Solului, Geologie şi Geografie a Universității de Stat a Moldovei, originar din Pepeni, care a menționat că situația este chiar mai grava decât a fost prezentată.

Potrivit lui, bazinul de acumulare de la Pepeni este amenajat pe cursul râului Iligacea care este un afluent al Răutulu și, în situația când este anunțat cod galben de secetă hidrologica pentru Răut, consumul de apă din afluenți este interzis or în cazul acesta se reduce cantitatea de apă care urmează a fi deversată din bazin în Iligacea pentru a întreține ecosistemul acestuia.

”În al doilea rând, din informația pe care o dețin, mineralizarea apei în iaz depășește cu mult valoarea de un gram per litru. Irigarea cu atare apă este interzisă sau poate fi permisă pentru irigare în regim auster în cazuri excepționale. Pentru aceasta este necesar un aviz al fostului Inspectorat Ecologic, actualmente Agenția pentru Mediu. Avizul se eliberează în exclusivitate în baza analizei apei și solului de către un laborator de încercări acreditat”, a menționat Gheorghe Jigău.

Vladimir Agachi: ”Eu am construit iazul și am dreptul”

Fiind solicitat de ȘtiriDeAcasă, directorul Accesal Grup, Vladimir Agachi susține că acțiunile lui sunt absolut legale. Mai mult, acesta consideră că nimeni nu este în drept să-i ceară socoteală privind utilizarea apei din iaz, pretinzând că el l-a construit dar și a consolidat digul în două rânduri.  ”Toți cei care se preocupă acum de iaz, ce au făcut pentru el? Eu am întărit digul de două ori – în 1982 și în 1996”, declară directorul, care a fost anterior și președinte al colhozului din localitate.

Fiind întrebat despre legalitatea utilizării apei din iaz pentru care nu are autorizație, acesta spune că ar exista o hotărâre de Guvern, care permite acest lucru chiar în perioadele de secetă hidrologică, contrazicându-l astfel pe profesorul Gheorghe Jigău. Totuși, el n-a putut preciza despre ce Hotărâre este vorba. În ce privește autorizația de la Agenția de Mediu, Vladimir Agachi dă asigurări că este pe cale s-o obțină.

Fostul președinte de colhoz nu se simte responsabil de secarea iazului. ”În toată Moldova au secat iazurile, chiar și acolo unde nu s-a irigat. Seceta nu e de acum, e de vreo 10 ani iar acum ea s-a acutizat”, spune Agachi menționând că el utilizează rațional apa, aplică irigarea prin picurare. Totodată, el a  amintit că afacerea lui oferă de lucru oamenilor.

Fiind întrebat cum vede viitorul iazului din Pepeni, Agachi zice că  apă o să fie dar nu trebuie să ne intereseze de unde. ”De unde? De la Dumnezeu.”, a pus punct discuției telefonice directorul Accesal Grup.

Cine a construit de fapt iazul

Până în 1969 iazul despre care este vorba nu a existat. Pe acolo curgea râulețul Iligacea, mult mai bogat în apă decât în prezent.

 În 1970, pe cursul pârâului, în preajma satului Pepenii Noi a fost construit un dig, lucrările fiind conduse de Gheorghe Ion Vulpe – brigadier al brigăzii de construcție a fostului colhoz. Astfel s-a creat un bazin acvatic destul de mare.

”Iazul satului e construit de unchiul meu, Gheorge Vulpe prin anii 70, el n-a fost curățat niciodată”, relatează Octavian Vulpe, specialist la Agenția de Stat Moldsilva.  El amintește că până în 1990 au existau și două perdele forestiere care îl protejau de înnămolire. Ulterior, însă, acestea au fost distruse. ”E foarte necesară crearea mai multor fâșii forestiere pe perimetru pentru a proteja apele iar cu timpul și curățarea lui. Altfel va seca cum seacă anual circa 50-70 de iazuri mici și mijlocii din țară. Și nici vorba de folosirea apei la irigare, mai ales în timpul secetei”, atenționează Octavian Vulpe.

Autori: Adriana Pietraru; Ion Chișlea