Problema deșeurilor, a apelor pluviale și a zgomotului provocat de motocicliști, pe agenda Consiliului de Cartier numărul opt din Răzălăi (Galerie FOTO)

596

Iluminatul stradal, drumul, canalul de scurgere al apelor pluviale, deșeurile dar și zgomotul produs noaptea de motociclete au fost discutate la ședința de constituire a Consiliului de Cartier nr. 8 din Răzălăi, care a fost numit de către participanți Albinuța. 

Asociația Băștinașilor din Pepeni a continuat în prima săptămână din august constituirea consiliilor de cartier în cadrul proiectului Dezvoltarea Societății Civile la Nivel Local în Republica Moldova.

Vineri, 7 august a avut loc adunarea de constituire a Consiliului de Cartier cu numărul opt din Răzălăi care cuprinde partea satului dinspre Sloveanca. 

Pe lângă primarul Oleg Rotaru și consilierul local și raional Oleg Cernei, care participă la toate ședințele, aici a mai participat încă un consilierul raional și local. Este vorba despre Vasile Brega, care locuiește în zonă. 

Pe ordinea de zi a ședinței, pe lângă crearea consiliului și alegerea președintelui, au fost discutate cele mai importante probleme. 

Prima și cea mai importantă ține de reparația drumului, care însă trebuie efectuată doar după amenajarea unei rigole sau a canalului de scurgere a apelor pluviale. De asemenea, localnicii s-au expus asupra necesității asigurării iluminatului stradal. Această cerință ar putea fi soluționată cel mai curând, chiar în toamnă, după ce va fi implementat proiectul câștigat de Primărie în colaborare cu Asociația Băștinașilor din Pepeni în cadrul programului  DAR (Diaspora Acasă Reușește). 

Evacuarea deșeurilor este un punct sensibil pentru localnicii din cartier or chiar recent a fost făcută publică intenția primăriei de a amenaja o gunoiște în zonă. Ulterior, din cauza reacțiilor negative ale populației, s-a renunțat la această idee. Pe de altă parte, primarul Oleg Rotaru a vorbit despre ideea colectării separate a deșeurilor. Aceasta, pe lângă faptul că ar soluționa parțial problema gunoiului, ar putea oferi și niște locuri de muncă dar și o soluție civilizată a problemei deșeurilor. Rămâne ca populația să fie cât mai receptivă și disciplinată or deșeurile urmează a fi colectate separat: sticlă, plastic, deșeuri biodegradabile sau metalice. 

La rândul său, primarul Oleg Rotaru a menționat despre o problemă din zonă, care ține de zgomotul provocat de motocicliștii care se adună noaptea în preajmă. Localnicii au convenit că este o problemă care poate fi soluționată lejer la nivel local, fără implicarea autorităților. 

În final, a fost ales Consiliul de Cartier, care a fost format din cinci persoane iar în calitate de președinte a fost aleasă Zinaida Sambrițchi. Ea va reprezenta cartierul la adunările generale și în general va apăra interesele oamenilor din zonă. 

Așa cum adunarea s-a produs în preajma magazinului lui Andrei Pietraru, care se numește Albinuța, a fost luată decizia de a denumi și cartierul numărul opt Albinuța. 

În total, în comună urmează a fi constituite 15 consilii de cartier iar la începutul lui septembrie este preconizată o ședință a președinților de consiliu.

Crearea Consiliilor de Cartier face parte din proiectului ”Consolidarea spiritului civic și sporirea transparenței decizionale în comuna Pepeni”, dezvoltat de Asociația Băștinașilor din localitate în cadrul programului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația germană Konrad Adenauer Stiftung.

Mariana Botnari