Problemele locuitorilor din Pepenii Noi au fost discutate la prima ședință a Consiliului de Cartier

1181

Cel de-al doilea consiliu de cartier în cadrul proiectului Consolidarea Spiritului Civic și a transparenței decizionale în Comuna Pepeni, implementat de Asociația Băștinașilor din Localitate, a fost creat în satul Pepenii Noi

Consilierele locale, responsabile de acest cartier, Nadejda Onceanu și Ecaterina Borș, au adunat circa 30 de persoane la ședință, în pofida timpului ploios de afară din seara zilei de 30 mai.

Oamenii au vrut să afle mai multe chestiuni privind gestionarea satului și au profitat de prezența primarului Oleg Rotaru, căruia i-au acordat mai multe întrebări privind taxele pentru apă, evacuarea gunoiului, reparația drumurilor și a podurilor, iluminatul stradal, întrebările respective fiind interesante pentru toți locuitorii comunei.

Din întrebările de ordin local, cele mai importante se referă la viteza exagerată cu care se circulă pe drumul asfaltat anul trecut, fiind pusă în pericol viața oamenilor, în special a copiilor.

De asemenea, a fost ridicată întrebarea privind traseul cirezii de vaci, care circulă chiar pe strada centrală a satului și se adună în mijlocul satului, lăsând murdărie în preajma gospodăriilor alăturate și pe drum.

Altă chestiune stringentă ține de iazul satului, care în curând va seca dacă nu se vor lua măsuri de reabilitare și conservare. În prezent, în pofida secetei, cel mai mare agent economic local, societatea Accesal Grup pompează cantități foarte mari de apă din iaz pentru a-și stropi plantațiile. Localnicii menționează că în curând nu va rămâne deloc apă în iaz și el va seca complet.

La ședință a participat primarul Oleg Rotaru dar și consilierul local și raional Oleg Cernei, care au răspuns la întrebările oamenilor. De asemenea, Oleg Cernei a povestit ce decizii au fost luate la ședința consiliului local, care s-a desfășurat pe 18 mai.

În final, participanții au ales un consiliu format din 15 persoane iar în funcția de președinte a fost ales Gheorghe Manoilă. Este interesant că acesta este fratele lui Mihai Manoilă, ales președinte în cartierul nou din Pepenii Noi.  

Crearea Consiliilor de Cartier (mahala) face parte din proiectul ”Consolidarea Spiritului Civic și sporirea transparenței decizionale în comuna Pepeni”, implementat de Asociația Băștinașilor din Pepeni în cadrul proiectului Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova și finanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova