Răduți, cartierul cel mai problematic din comuna Pepeni

578

Apeductul, iluminatul stradal și, în special drumurile din zonă au fost principalele probleme invocate de localnicii din cartierul Răduți la adunarea de constituire a consiliului de cartier, care s-a desfășurat pe data de 31 iulie. Este cel de-al șaptelea cartier care și-a ales consiliul și președintele și cel care a pus cele  mai multe probleme în discuție.

Cele 25 de persoane prezente la adunare au vorbit despre cel puțin trei probele serioase  cu care se confruntă: drumurile proaste, iluminatul stradal și apeductul.

Probleme drumului este una complexă, or din cauza reliefului nu este suficient doar drumul propriu zis ci și amenajarea unui sistem de scurgere a apelor de ploaie.

Localnicii sunt gata să se implice în soluționarea problemelor. Ei au colectat încă în iarnă sume importante de bani pentru pietruirea drumurilor din mahala însă reabilitarea n-a fost încă finalizată. Pe parcursul lucrărilor localnicii au cerut o evidență cât mai transparentă a lucrărilor și a materialelor de construcție. Și asta deoarece agentul economic care se ocupa de reparație, nu coordona cu nimeni volumul pietrișului adus. Drept urmare, printre oameni au apărut suspiciuni. Deși nu poate fi demonstrat că volumul nu e cel prevăzut, o transparență și o comunicare corectă cu oamenii  care au contribuit ar fi exclus aceste disensiuni.

O altă problemă ține de apeduct. Acum câțiva ani oamenii din cartier au strâns bani pentru a trage apeduct în mahala. Însă nu toată lumea a contribuit. Acum, cei rămași fără apă centralizată ar dori să se conecteze la apeduct însă trebuie să achite pentru aceasta câte 2500 de lei Primăriei. Momentul i-a indignat pe cei ce au investit inițial deoarece ei consideră că banii ar trebui să fie returnați măcar parțial celor ce au contribuit inițial. Potrivit primarului Oleg Rotaru, pe lângă faptul că o parte din bani trebuie pentru a asigura conectarea nemijlocită a celor rămași în urmă, apeductul necesită și mentenanță. Este o problemă destul de delicată însă e important că a început dialogul dintre Primărie și localnici. Până la urmă soluția optimă va putea fi găsită de comun acord.  

Și cu iluminatul stradal situația nu este mai bună. Pilonii din cartier nu sunt nici măcar adaptați pentru iluminatul stradal. Urmează a fi instalat cablul necesar dar și corpurile de iluminat. Această problemă poate fi însă în curând soluționată, odată cu lansarea din toamnă a proiectului de iluminat stradal câștigat de către Primărie împreună cu  Asociația Băștinașilor din Pepeni în cadrul programului Diaspora Acasă Reușește, implementat de Guvern și programul Migrațiune și Dezvoltare Locală.

În final, cartierul nr.7 și-a ales Consiliul format din 7 membri și a ales președintele. Interesele localnicilor vor fi reprezentate de către Dumitru Ciobanu.

În total, în cadrul proiectului, cu suportul Asociației Băștinașilor din Pepeni în comună urmează a fi constituite 15 consilii de cartier iar la începutul lui septembrie este preconizată o ședință a președinților de consiliu.

Proiectul ”Consolidarea spiritului civic și sporirea transparenței decizionale în comuna Pepeni”, dezvoltat în cadrul programului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația germană Konrad Adenauer Stiftung este  implementat de Asociația Băștinașilor din Pepeni.