Satul Romanovca din comuna Pepeni a rămas fără apă de băut. Soluția a fost găsită în două zile

786

Sâmbătă, în timpul ședinței de constituire a Consiliului de Cartier din satul Romanovca, organizată de Asociația Băștinașilor din Pepeni în cadrul programului Dezvoltarea Societății Civile la Nivel Local, localnicii au anunțat că se află într-o situație critică. Din cele 15 fântâni existente în sat, mai este apă doar în una, celelalte fiind secate complet.

Prin urmare, oamenii sunt nevoiți să aducă apă de la mare depărtare cu transportul propriu.

Așa cum la adunare erau prezenți atât primarul localității, Oleg Rotaru cât și consilierul local și raional Oleg Cernei, această problemă gravă a locuitorii satului care poate genera o criză umanitară, a fost abordată rapid de autorități.

În ziua de luni Oleg Cernei a scris o solicitare către Consiliul Raional pentru a aloca bani în acest sens iar primarul Oleg Rotaru a organizat luni o adunare a oamenilor din Romanovca cu reprezentanții conducerii raionului.

În sera aceleiași zile deja cei doi aui difuzat informația că urmează a fi trasă o conductă de peste doi kilometri, de la cea mai apropiată fântână arteziană, pentru a aproviziona satul cu apă.

Aceasta s-a dovedit a fi cea mai rapidă și eficientă soluție pentru situația de criză din Romanovca. O fântână arteziană nouă ar costa mult prea scump și ar necesita timp pentru proiectare și construcție iar adâncirea sau săparea fântânilor existente nu se știe dacă va soluționa problema.

Deja către sfârșitul zilei de luni, 26 iulie, a fost identificată și soluția și sursele financiare necesare.

Astfel, potrivit lui Oleg Cernei, Consiliul Raional este dispus să   aloce 170 mii de lei pentru lucrări, din bugetul local vor fi alocate 50 de mii iar populația din Romanovca va contribui pentru conectarea nemijlocită a gospodăriilor proprii la conducta centrală. Ar fi vorba despre circa 2500 lei de familie.

În prezent, în satul Romanovca locuiesc în jur de 60 de persoane în 25-30 de gospodării, numărul exact urmând a fi precizat.

Sâmbătă, locuitorii satului s-au întrunit în ședința de constituire a Consiliului de Cartier. Acum satul are propriul consiliu, care să organizeze oamenii în acțiuni de interes comun. Președinte al consiliului a fost ales Petru Ciacâru, care va îndeplini și funcția de Consilier Local supleant. Adică vă putea participa la ședințele consiliului local și veni cu propuneri din partea locuitorilor satului Romanovca.

Va fi pentru prima dată când locuitorii satului vor avea propriul reprezentant în Consiliul Local, le va promova interesele și va cere soluționarea problemelor.

Iar acestea sunt multe în Romanovca, începând cu drumurile și terminând cu iluminatul stradal. Dar cea mai primordială este asigurarea cu apă potabilă. Și așa cum autoritățile locale și raionale s-au implicat rapid în soluționarea ei, este foarte posibil ca problema să fie scoasă de pe listă în scurt timp.