Selectarea unui nou loc pentru gunoiștea satului a stârnit controverse între locuitorii comunelor Pepeni și Bălășești

565

Recent, primăria comunei Pepeni și-a anunțat intenția de a schimba locul gunoiștei satului. Cauza este că satul s-a extins până la marginea actualei gunoiște, așa numita ”Borta lui Alecu”, și locuitorii din zonă trebuie să suporte mirosurile ce vin dinspre groapa de deșeuri și se află constant într-un pericol sanitar sporit. În plus, ogrăzile și grădinile acestora, la o adiere mai puternică a vântului sunt inundate de pungile și alte deșeuri din plastic aruncate deseori chiar pe marginea gunoiștei.

Problema nu este doar locul amplasării gunoiștei ci și iresponsabilitatea cetățenilor care aruncă deșeurile unde le trăsnește prin cap.

Pentru a soluționa problema, Administrația Publică Locală Pepeni a inițiat o procedură de dezbateri publice în grupul de Facebook al primăriei Grupul Comunei Pepeni, propunând două locuri unde ar putea fi amplasată noua gunoiște. Primul este amplasat între satele Răzălăi și Sloveanca, lângă terenurile agricole numite ”La Cal”, care necesită un drum pietruit cu o lungime de 800 ml (vezi harta). Cealaltă opțiune este în preajma cartierului Răduț din partea din deal a satului (vezi harta). 

Pentru a ajunge la locul selectat de primărie, mașinile cu deșeuri trebuie să treacă prin sat și mai trebuie amenajat un drum pietruit cu o lungime de 900 metri pentru ca acestea să ajungă la groapă pe orice vreme.

Cetățenii s-au împărțit în trei tabere, fiecare invocând interesele propriului cartier.  Persoanele ce locuiesc în satul Pepeni și Pepeni Noi sunt total împotriva amplasării noii gunoiște în Răduț. Acestea afirmă că noua gunoiște va intoxica izvoarele și iazul aflate în apropiere.

”Luând în considerare relieful și amplasarea, ar fi mai bine între Răzălăi si Sloveanca. E mai departe de gospodarii și plus la toate, în timpul ploilor nu va fi dus gunoiul de șuvoaie pe o porțiune mare de teren, în sat, care poate ajunge chiar în iaz.’’ propune Ion Vieru, locuitor din zona Răduț.

De cealaltă parte, persoanele care locuiesc în Răzălăi, Sloveanca sau chiar Bălășești nu sunt de acord cu amplasarea gropii de deșeuri în zona lor invocând apropierea râulețului Iligacea, afluent al Răutului și faptul că în zona dată sunt aduse la pășunat animalele domestice ale localnicilor.

’’Ideea amplasării gunoiștei între satele Răzălăi și Sloveanca este una total iresponsabilă și nici măcar nu merită analizată. Cei care au propus-o nu au viziune în rezolvarea problemei gunoiștii sau este o provocare grosolană. De ce să vă mai chinuiți să duceți gunoiul mai la deal?! Aruncați-l direct în râu, mai repede va ajunge la destinație’’, comentează Marin Vîzdoagă, locuitor din Sloveanca.

Și Nicolae Neaga, soțul doamnei primar al comunei Bălășești Elena Neaga, este categoric împotriva acestei locații.

”Fiecare să-și ție gunoiului său ACASĂ! Total dezacord și nu vom permite să fie adus între Răzălăi și Sloveanca!!! Oameni din aceste două sate și așa sunt în conflict că nu au unde paște vacile și se încalcă hotarele, ne mai lipsește și această gunoiște! Mai avem și o stână amplasată în zona dată și iar apare problema cu pășunatul. Gândiți rezonabil și nu intrigați oamenii la ceartă și ură!”, spune acesta.

Alți cetățeni nu sunt de acord cu nici o propunere și roagă autoritățile sa revină cu o alta soluție .

Ivan Turea se întreabă dacă n-ar exista o a treia variantă or, nici prima și nici cea de-a doua nu sunt prea bune.

Un comentariu emotiv face și Alina Crigan.

”În primăvara aceasta am mers pe lângă locul propus pentru depozitarea deșeurilor…E dureros să vezi așa peisaje frumoase inundate de deșeuri. Chiar oamenii pot să facă așa ceva?! Trăim în sat și am să strângem cumva gunoiul din urma noastră! Acele hârtii, scutece chiar trebuiesc aruncate la voia întâmplării!? E ușor sa dăm vina pe cineva, să cerem ca primarii aleși să rezolve cumva situația. Problema însă este în noi, oamenii, care ar trebui să fim un pic mai responsabili în tot ceea ce facem. până la urmă tot noi suntem cei ce avem de suferit”, apelează Alina la bunul simț și responsabilitatea sătenilor.

Nicu Turcu spune că nu este binevenita nici o varianta de aceeași părere fiind și Cristi Locoman. ”Contra ambelor variante. Pentru rezolvarea acestei probleme este nevoie să se consulte opinii tuturor locuitorilor comunei și să venim cu soluții bune pentru toată lumea”, propune Cristi.

Altfel, deocamdată, întrebarea rămâne deschisă și, cel mai probabil, Primăria Pepeni va fi nevoită să caute un alt loc care să fie acceptat prin consens de întreaga comunitate.

Problema depozitării gunoiului este una de nivel național. În Republica Moldova nu există deocamdată nici măcar o legislație și o viziune clară privind depozitarea, reciclarea și utilizarea deșeurilor la nivel național. Astfel, primăriile sunt nevoite să se descurce pe cont propriu deseori provocând nemulțumirea cetățenilor. Deocamdată, de standarde europene în acest domeniu nici nu poate fi vorba.

Natalia Boroda