Tinerii din Pepeni au fost instruiți cum să scrie o știre despre problemele comunității/ Galerie foto

260

Douăzeci și cinci de tineri au participat în data de 25 ianuarie, în cadrul proiectului ”Consolidarea spiritului civic și sporirea transparenței decizionale în comuna Pepeni”, implementat de Asociația Băștinașilor la prima activitate de instruire din cadrul proiectului.

A fost vorba despre o inițiere în bazele jurnalismului și cum acesta poate fi practicat la nivel de comună astfel încât să poată influența în bine viața comunității.

Evident, apare o întrebare firească, de ce trebuie acest jurnalism la nivel local, ce evenimente atât de importante se întâmplă în sat pentru a fi reflectate în presă?

De aceea, tinerii participanți au trebuit să înțeleagă mai întâi cum activitatea autorităților locale, a funcționarilor, a instituțiilor publice din comună, îi vizează nemijlocit pe fiecare din ei și cum acestea le influențează viața.

Iar pentru ca autoritățile să-și îndeplinească bine îndatoririle, trebuie să existe un control din partea societății. Presei în acest sens îi este rezervat un loc important: de a monitoriza ce se întâmplă și cum se întâmplă.

Tinerii au fost instruiți cum să abordeze în special subiecte despre activitatea autorităților, cum să aibă o atitudine critică față de acestea or asta este menirea principală a presei. Ei au fost familiarizați cu sintagma ”câini de pază a democrației”.

Însă presa nu trebuie să fie doar critică doar față de  autorități ci și față de cetățenii, care comit acțiuni antisociale. Pe lângă drepturi, oamenii  trebuie să nu uite de obligațiuni față de comunitate, față de semenii lor. Una din cele mai importante reguli ale democrației spune că libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt. Această axiomă trebuie luată mereu în seamă atunci când cineva abuzează de drepturile sale în raport cu drepturile celorlalți.  Iar presa în acest caz trebuie să ia atitudine.

Cei prezenți la seminar au aflat mai multe despre genurile de presă și despre cum se scrie o știre simplă. Cei ce vor dori să-și dezvolte abilitățile de a  scrie, au fost chemați să încearcă. Jurnalismul se învață la modul practic așa că fiecare poate să încerce să scrie, în cadrul proiectului având oportunitatea să fie îndrumați cum s-o facă mai bine.

Cele mai interesante articole vor fi postate pe site-ul www.stirideacasa.md, elaborat în cadrul proiectului și care urmează să reflecte viața comunității pentru început, din Pepeni, iar în perspectivă, posibil și din comunitățile învecinate.  Reporterii netitulari pot să scrie despre politică, economie, probleme de ordin social, de mediu, despre cultură sport și nu numai. Într-un cuvânt, despre tot ce se referă la viața comunității locale și ar prezenta interes pentru publicul larg.

Atât elaborarea site-ului www.știrideacas.md cât și seminarul de instruire ”Bazele jurnalismului comunitar”, fac parte din proiectul ”Consolidarea spiritului civic și sporirea transparenței decizionale în comuna Pepeni”, implementat de Asociația Băștinașilor din Pepeni în cadrul programului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).

Programul va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. 

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.