Undă verde Consiliilor de Cartier: Foto

186

Asociația Băștinașilor din Pepeni, de comun acord cu Primăria comunei și Consiliul Local  a organizat o ședință privind oportunitatea creării consiliilor de cartier, foruri ale localnicilor organizate după principul teritorial, care vor avea menirea să asigure reprezentarea intereselor tuturor locuitorilor la luarea deciziilor de către autoritățile locale.  

Duminică, 9 februarie, în sala de ședințe a primăriei comunei Pepeni a avut loc ședința de inițiere privind crearea consiliilor de cartier. Este vorba despre un obiectiv din cadrul proiectului ”Consolidarea spiritului civic și sporirea transparenței decizionale în comuna Pepeni”, implementat de Asociația Băștinașilor din Pepeni în cadrul proiectului ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.

Potrivit conceptului proiectului, pe parcursul lunilor februarie-iulie, în comună vor fi create după principiul teritorial 15 consilii de cartier sau mahala, în cadrul cărora oamenii își vor defini problemele, necesitățile și propunerile. Ulterior, în luna august, reprezentanții cartierelor vor participa la un atelier de lucru, în cadrul căruia va fi elaborată Strategia  de Dezvoltare Social Economică a localității, care va trasa obiectivele de dezvoltare a comunei pentru următorii 5-7 ani.

Consiliile de cartier au, prin urmare, misiunea de a asigura cea mai largă reprezentativitate a locuitorilor la elaborarea strategiei.

În cadrul ședinței de inițiere a fost prezentat proiectul implementat de Asociația Băștinașilor dar și Regulamentul de funcționare a Consiliilor de Cartier.

De asemenea, cei prezenți,în jur de 50 de persoane, au pus în discuție subiecte de ordin comunitar precum repartizarea fondului rutier, prioritizarea reparației sau construcției drumurilor în comună, întrebări legate de proiectul privind renovarea sistemului de iluminare stradală dar și alte chestiuni ce preocupă comunitatea.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS), va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. 

Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.