Vizită electorală a lui Dodon la Pepeni. Ce a promis și cu cine s-a văzut președintele

774

În ziua de joi, 10 septembrie, la doar o zi după ce a anunțat oficial că va candida pentru un nou mandat, președintele Igor Dodon a efectuat o vizită în comuna Pepeni. Potrivit unui comunicat de pe pagina oficială a instituției prezidențiale, a fost vorba despre o vizită de lucru. Dacă analizăm însă declarațiile lui Dodon și informația, plasată ulterior pe paginile oficiale web și de Facebook ale președinției, constatăm lejer caracterul electoral al vizitei, efectuată însă cu utilizarea masivă a resursei administrative. Doar cortegiul care l-a însoțit pe președinte era format din 14 automobile.

În ce a constat vizita lui Dodon la Pepeni, aflăm chiar de pe pagina de Facebook a președintelui.    

”În satul Pepeni, raionul Sîngerei, am vizitat liceul teoretic „Alexandru Agapie”…. Aici învață peste 800 de copii, activează 64 de pedagogi. Recent, clădirea instituției a fost reparată datorită sprijinului acordat de Banca Mondială.”, anunță președintele pe pagina sa de Facebook.  Tot acolo el face și o declarație, care nu poate fi calificată decât a fi electorală. ”Am înmânat profesorilor Diplomele de Onoare ale Președintelui și le-am comunicat despre inițiativa mea de a dubla salariile tuturor cadrelor didactice din Moldova în anul viitor”, promite Dodon.

Deci, în timp ce Parlamentul votează rectificarea bugetului cu reducerea veniturilor și a cheltuielilor deoarece economia nu merge, sunt reduse cheltuieli pentru sănătate, spre exemplu și se așteaptă un deficit bugetar de cel puțin 15 miliarde de lei, președintele promite senin dublarea salariilor la profesori.  Dublarea ar însemna sporirea cheltuielilor cu încă vreo două miliarde de lei. De unde se vor lua acești bani dacă veniturile la buget scad, doar președintele știe. Dar, vorba ceea, să se vadă el cu sacii în căruță, adică ales din nou în funcție, că promisiunile pot fi și uitate. A mai avut el astfel de cazuri de amnezie. Numai promisiunea că vor sări surcele (șiorșeli) din hoții miliardului cât face.  

De altfel, președintele a avut în cadrul vizitei ocazia să arate că chiar poate soluționa problemele oamenilor și nu doar să facă promisiuni. După vizita la liceu, acesta, cu întreaga suită a vizitat Romanovca, un sătuc cu cel mult 100 de locuitori, care se confruntă cu o problemă gravă. În urma secetei din acest an au secat toate fântânile iar oamenii nu au elementar, apă de băut. Acum problema se soluționează pentru moment prin aducerea unei cisterne cu apă în sat însă pe termen lung este necesară forarea unei fântâni arteziene. Potrivit mai multor calcule, pentru asigurarea oamenilor cu apă din propria sondă, ar fi necesar între 250 de mii și 360 mii de lei. La moment, mânate de nevoie, cele 33 de familii din sat au adunat aproape 100 mii de lei. Alte 50 de mii au fost alocate din bugetul raional și încă 50 de mii – din bugetul local. Pentru a asigura oamenii cu apă ar mai fi necesare între 50 și 160 de mii lei (un deviz de cheltuieli clar al proiectului încă nu este făcut). La acest subiect, consilierul local și raional Oleg Cernei i-a solicitat președintelui intervenția pe lângă Fondul Național de Mediu de unde să fie alocată suma totală necesară pentru sondă, pentru ca banii acumulați de la familiile, în mare parte nevoiașe, să le fie returnați. Totodată, intervenția președintelui ar urgenta și elaborarea proiectului tehnic al sondei, o procedură birocratică foarte lentă și costisitoare în condițiile dezmățului funcționăresc din Republica Moldova.

Iată aici președintelui ar fi putut demonstra prin fapte că poate rezolva rapid problemele oamenilor, solicitând o intervenție a instituțiilor abilitate pentru ca acestea să soluționeze o nevoie elementară a oamenilor – asigurarea cu apă.

N-a fost însă să fie, Dodon doar limitându-se să promită (iarăși în context electoral) o donație de 50 de mii de lei – de două ori mai puțin decât au acumulat familiile nevoiașe din Romanovca.  

În aceeași zi președintele a vizitat și biserica din satul Pepeni unde a promis că va ajuta la construcția drumului către cimitir, un proiect inițiat recent de preoții din sat. Chestiunea nu este atât de mare precum ar părea or drumul spre cimitir măsoară vreo câteva zeci de metri iar banii pentru el sunt în mare parte acumulați deja. Însă electoral, promisiunea sună bine.

 

La încheierea vizitei, președintele a trecut pe la compania Accesal Grup, a celui mai mare producător agricol din localitate, Vladimir Agachi, care prelucrează peste 2000 de hectare de terenuri agricole, arendate de la majoritatea sătenilor.  Pe motiv de secetă acesta nu oferă proprietarilor terenurilor niciun tobultoc de grâu deși în satele învecinate, afectate la fel de secetă, oamenilor li se oferă măcar câte ceva.

Mai mult ca atât, în pofida secetei și a faptului că iazul din localitate este pe cale să sece definitiv, dl Agachi, contrar legii, pompează fără întrerupere apa din el pentru a-și iriga livezile superintensive.

Latifundiarul a mai fost în atenția opiniei publice acum câteva luni când Consiliul Local i-a refuzat privatizarea a 21 de hectare de terenuri aferente a opt obiecte ale fostului colhoz pe care chipurile acesta le-ar fi privatizat anterior. Potrivit normativelor, Accesal Grup putea pretinde la doar opt hectare din cele 21, multe din ele amplasate chiar în intravilanul comunei. Însă, deocamdată, dl Agachi n-a prezentat nici măcar documentele care să arate cum a intrat în posesia celor opt obiecte.

Iată că vizita președintelui Dodon la Accesal Grup a fost cea mai îndelungată  din toate cele patru avute în comuna Pepeni. Nu știm ce s-a discutat în cadrul acestei ultime vizite, care a avut loc departe de presă și ochii oamenilor.

Cu siguranță, însă, nu s-a discutat despre faptul că din cauza avariției lui Agachi o comună de 6200 de locuitori rămâne fără ultimul iaz sau despre aceea că oamenii care i-au dat terenurile în arendă ar trebui să primească măcar câțiva saci de grâu de la cel ce le lucrează pentru ca să iasă cumva și ei din iarnă.